Restoranai, kavinės
  • VAPIANO_DS__0489_main

Vapiano

1 AUKŠTASTEL. +370 5 210 87 54Vieta plane

„Vapiano“ – tai naujas mąstymo būdas. Čia maistą „vapianistai“ ruošia iš šviežių produktų, klientams matant – restorane viskas gaminama šviežiai. Net makaronai visada būna švieži. Papildomas privalumas – dar ir novatoriškas aptarnavimo būdas, galvojant apie klientų patogumą. „Vapiano“ – tai vieta pabendrauti. Čia gali ateiti ir vienas, bet nepasijusti vienišas. Netgi mūsų stalai sustatyti taip, kad net nepažįstamieji valgo prie vieno stalo. Taip sukuriamas bendrumo jausmas“, – pasakoja restoranų tinklo Baltijos šalyse ir Suomijoje vadovas  Gert Kerde. Pirmasis Lietuvoje viduržemio jūros regiono maisto restoranas „Vapiano“ prekybos centre EUROPA duris atvėrė 2010 m. rugsėjį.

Virtuvė. Maistas čia gaminamas pagal autentiškus receptus ir tik iš aukštos kokybės itališkų produktų. „Vapiano“ virtuvė yra atvira, patiekalai ruošiami prie restorano svečių akių, todėl jie gali improvizuoti ir drąsiai sakyti savo pageidavimus virėjams. Šviežių prieskonių vazonėliai ant stalų – ne tik puošmena. Restorano svečiai gali pasigardinti patiekalus pagal savo skonį.

Makaronai. „Vapiano“ restorano makaronai turi savo gamybos istoriją, kuri byloja juos prilygstant aukštosios mados kūriniui. Makaronai čia visada švieži, nes gaminami nedidelėje vietos gamyklėlėje. Rankų darbo makaronų pavidalai primena viliojančius raukinius („Pappardelle“, „Campanelle“), dekoratyvias spirales („Fusilli“), preciziškai nuvytus įvairaus storio siūlus („Spaghetti“, „Linguine“, „Tagliatelle“), gurmaniškus, tiesiog juvelyrinius vamzdelius („Penne“, „Conchiglie“), o gardūs ir masinantys švelniai gelsvi ir kakavos atspalviai (rupių miltų makaronų) ypač gundo akį ir žadina apetitą. Ruošiant patiekalą, kiekviena makaronų rūšis su padažu dera savaip. Pavyzdžiui, plokšti spagečiai sugers mažiau padažo negu apskriti „Fusilli“.

Kiti patiekalai ir kava. Traškios salotos su šviežiai pakepta vištiena, jautiena ar krevetėmis, sultingos daržovės ir gardūs padažai – didelė skonių įvairovė, mėgstantiems lengvą maistą. Picų mėgėjai gali rinktis iš daugiau nei 20 originalių receptų. „Vapiano“ kepyklėlėje kasdien ruošiami itališki desertai: naminis tiramisu, panna cotta, sūrio pyragas ir kiti skanėstai.
„Vapiano“ bare galite išgerti ir tikros itališkos kavos „Illy“. Šios kavos mišinys – unikalus. Jo charakterį formuoja net 9 kavos pupelių rūšys, atrinktos keturiose pasaulio šalyse. „Vapiano“ barista, kuriam teko lankytis „Illy“ kavos institute Trieste, sako, kad po pietų visi Italijoje geria vien espreso. „Italų kavos gėrimo tradicijos iš tiesų yra labai griežtos. Rytais jie geria tik kapučino kavą – su bandele, lengva kiaušiniene, užkandžiu, sūriais, desertu. Kapučino – ryto kava. Latės jie išvis nelabai mėgsta. Jei jums tokia patinka, dėl sveikatos ją patartina gerti po deserto. Na, o espreso yra kavų kava,“ – sako Vapiano barista.

Aplinka. Restorane kuriama atvira ir jauki Viduržemio jūros nuotaika. „Yra daugiau kaip šimtas „Vapiano“ restoranų visame pasaulyje, tačiau Vilniaus restoranas – išskirtinis. Čia erdvu, šviesu, atvira – per dvi didžiules stiklo sienas iš gatvės ir iš prekybos centro patenka daug šviesos, miestietiško gyvenimo akimirkų. Planavimo požiūriu tai vienas geriausių „Vapiano“ pasaulyje, į tai įdėjome labai daug darbo ir idėjų“, – džiaugiasi G. Kerde.

Aptarnavimas. Greitas aptarnavimas „Vapiano“ įmanomas dėl šiuolaikinių technologijų taikymo. Atėjus į restoraną, įteikiamos magnetinės kortelės, kuriose saugomi visi užsakymai, todėl svečias turi daugiau laisvės ir sutaupo laiko, nes nereikia laukti padavėjo.

Restorano vardas „Vapiano“ yra kilęs iš itališko posakio „Chi va piano va sano e va lontano“, reiškiančio „Žmogus, kuris per gyvenimą žengia lengvai, bus sveikas ir ilgaamžis“. Tačiau Gert Kerde juokauja, kad šis žodis vienądien taps bendriniu.

 

Yra daugiau kaip šimtas „Vapiano“ restoranų visame pasaulyje, tačiau Vilniaus restoranas – išskirtinis. Planavimo požiūriu tai vienas geriausių „Vapiano“ pasaulyje, į tai įdėjome labai daug darbo ir idėjų.
X